fbpx

Μεγάλες μορφές: Βόλφγκανγκ Γκίλιχ

Μεγάλες μορφές: Βόλφγκανγκ Γκίλιχ

Κατά πολλούς θεωρείται η σπουδαιότερη μορφή που έχει αναδείξει η αναρρίχηση σε ολόκληρη την ιστορία της. Ο Βόλφγκανγκ Γκίλιχ γεννήθηκε το 1960 στο Λούντβιγκσαχεν της (τότε) Δυτικής Γερμανίας, πέθανε μόλις 32 χρόνια αργότερα σε τροχαίο δυστύχημα, στην ενδιάμεση περίοδο όμως πρόλαβε να γίνει η φιγούρα που θα έπαιζε καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη της αναρρίχησης ως μίας παγκόσμιας τάσης.

Σε μία εποχή όπως αυτή των 80’s που τα μεγάλα κατορθώματα αποκτούσαν και μεγάλη απήχηση, ο Γκίλιχ έφτιαξε μία λίστα με επιτεύγματα που παραμένει μέχρι και σήμερα αξιοζήλευτη. 8b, 8b+, 8c και 9a ήταν οι κλίσεις βράχων που πριν τον Γκίλιχ όλοι θεωρούσαν πως υπερέβαιναν τα ανθρώπινα όρια. Μία προς μία όμως όλες αυτές τις αναρριχήσεις τις έκανε ο απίθανος Γερμανός, όντας σε κάθε περίπτωση ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που τα κατάφερνε.

Η φήμη του Γκίλιχ ήταν τέτοια που ξεπέρασε τα νοητά σύνορα του σπορ της αναρρίχησης, αλλά και τα… φυσικά ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, καθώς βρέθηκε στο Χόλιγουντ για να ντουμπλάρει τον Σιλβέστερ Σταλόνε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας Cliffhanger, που είχε φυσικά ως αντικείμενο την αναρρίχηση. Αν και το νήμα της ζωής του Γκίλιχ κόπηκε εξαιρετικά πρόωρα σε έναν από τους περίφημους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους (Autobahn) που ενώνει το Μόναχο με τη Νυρεμβέργη, η φήμη και η μνήμη του παραμένουν ολοζώντανες μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Αναρρίχηση Αγωνιστική