fbpx

Μεγάλες μορφές: Κατρίν Ντεστιβέλ

Μεγάλες μορφές: Κατρίν Ντεστιβέλ

Με τη Γαλλία να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δυνάμεις στον κόσμο της αναρρίχησης θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να μην έχει αναδείξει και μία πολύ σπουδαία μορφή στην ιστορία του σπορ. Αυτή η μορφή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την θρυλική Κατρίν Ντεστιβέλ.

Γεννημένη το 1960 στην Αλγερία από Γάλλους γονείς, η Ντεστιβέλ σύντομα έδειξε την… κλίση της και από την εφηβεία της ακόμη άρχισε να κατακτάει τον κόσμο. Μόλις το 1985 έγινε η πρώτη γυναίκα που σκαρφαλώνει σε κορυφή με κλίση 7c+/8a ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε και το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Sport Roccia. Στην ίδια ιστορική διοργάνωση ακολούθησαν άλλα δύο χρυσά μετάλλια (1986, 1988), όμως για την Ντεστιβέλ η μεγάλη δόξα ήρθε από τα επιτεύγματά της εκτός “περιχαρακωμένων” αγώνων.

Το 1988 ήταν η χρονιά που η Ντεστιβέλ άγγιξε το αποκορύφωμα της καριέρας της, ανεβαίνοντας σε μία κορυφή με κλίση 8a+, ούσα η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που τα κατάφερνε. Κάπου εκεί η Γαλλίδα συνειδητοποίησε πως είχε πια πετύχει οτιδήποτε μπορούσε να πετύχει μία αθλήτρια στο σπορ, με αποτέλεσμα το 1990 να βάλει τέλος στην καριέρα της, στρεφόμενη κυρίως στην αλπική αναρρίχηση. Έστω και έτσι και επί σειρά ετών αργότερα, η Λιν παρέμεινε το κεντρικό πρόσωπο σε πλήθος ταινιών και ντοκιμαντέρ με αντικείμενο την αναρρίχησης, έχοντας εξασφαλίσει επάξια μία θέση ανάμεσα στην ελίτ της ιστορίας του αθλήματος.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Αναρρίχηση Αγωνιστική