fbpx

Έλενα Παπασταματοπούλου: «Θα ήθελα να ζήσω όλη την εμπειρία από την αρχή»

Έλενα Παπασταματοπούλου: «Θα ήθελα να ζήσω όλη την εμπειρία από την αρχή»

Για δύο συνεχόμενες μέρες η Ελλάδα πανηγύριζε μετάλλια στο τάε κβον ντο κατά την διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Η Έλενα Παπασταματοπούλου κατέκτησε το χάλκινο στην κατηγορία +65κ (Κ44) και συνέβαλε με αυτόν τον τρόπο στην διάδοση του τάε κβον ντο για αθλητές με αναπηρία σε ολόκληρη την χώρα.

Πριν το Παρίσι, η Ελλάδα δεν είχε ξανά συμμετοχή στο τάε κβον ντο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και επομένως κάποιο μετάλλιο, όμως όλα αυτά άλλαξαν το φετινό καλοκαίρι. Ο δρόμος για την Πόλη του Φωτός ξεκίνησε για την Έλενα Παπασταματοπούλου την Σόφια, όπου φιλοξενήθηκε το ευρωπαϊκό τουρνουά πρόκρισης για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και η αθλήτρια του Βασίλη Ζήκου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των +65κ (Κ44).

Έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να προκριθεί σε αυτή την διοργάνωση και ήταν η πρώτη ελληνική εκπροσώπηση στο παρά – τάε κβον ντο. Στο Παρίσι η Παπασταματοπούλου συνέχισε να γράφει ιστορία. Στο πρώτο της αγώνα είχε μία άνετη νίκη κόντρα στην Πατρίσια Κιερέμα (Γκάνα) με σκορ 24-7 και με πολύ καλή ψυχολογία προετοιμάστηκε για το δεύτερο παιχνίδι. Αντιμετώπισε την Γκουλεονόι Ναΐμοβα (Ουζμπεκιστάν), αλλά η αντίπαλός της επικράτησε με 12-5 και έστειλε την Ελληνίδα στα ρεπεσάζ. Η Παπασταματοπούλου χρειαζόταν νίκη απέναντι στην Ντάλια Σαντιάγκο Μορένο, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει μετάλλιο και τα κατάφερε, με το παιχνίδι να ολοκληρώνεται 11-7 υπέρ της. Στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο η 22χρονη από τα Γιάννενα ήταν καταιγιστική. Αντίπαλός της ήταν η Μεξικανή, Φερνάντα Βάργκας Φερνάντεζ, η οποία δεν μπόρεσε αντεπεξέλθει στο παιχνίδι της Παπασταματοπούλου, με αποτέλεσμα το μετάλλιο να πηγαίνει σε ελληνικά χέρια με 36-9.

Hellenic Paralympic Committee / Paralympic Games Paris 2024

Έχοντας επιστρέψει πλέον στην καθημερινότητα και έχοντας ένα χάλκινο μετάλλιο να κυκλοφορεί στο σπίτι αλλά και το γυμναστήριο, η Παπασταματοπούλου δεν γίνεται να μην αναπολεί όλα όσα βίωσε και στο Παρίσι: «Αυτό που έχει μείνει στο μυαλό μου είναι η πολύ καλή οργάνωση που είχαμε ως ελληνική αποστολή, η εμψύχωση που δίναμε μεταξύ μας οι αθλητές και φυσικά η κατάκτηση του μεταλλίου, που ήταν κάτι που το ήθελα όσο τίποτα άλλο. Η αγάπη που έχω δεχτεί από τον κόσμο με έχει βοηθήσει να συνειδητοποιήσω όσα έγιναν. Θα ήθελα να ζήσω όλη την εμπειρία από την αρχή και ειδικά την μέρα που αγωνιζόμουν γιατί ήταν ξεχωριστή. Με εντυπωσίασε πολύ το Γκραν Παλέ και το να αγωνίζεσαι σε ένα ιστορικό κέντρο στα Ηλύσια Πεδία ήταν συναρπαστικό».

Η 22χρονη από τότε που επέστρεψε στην Ελλάδα επισκέπτεται σχολεία για να εμπνεύσει την πιθανή επόμενη γενιά αθλητών και αθλητριών, και η διαδικασία αυτή είναι από μόνη της πολύ ξεχωριστή: «Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου με παιδιά και να τους μεταφέρεις την αγάπη προς τον αθλητισμό και το όφελος που μπορεί να έχει κάποιος τόσο σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο».

iD

Έλενα Παπασταματοπούλου
Άθλημα: τάε κβον ντο
Αγωνιστική κατηγορία: πάνω από 65 κιλά
Τύπος αναπηρίας: Κινητική αναπηρία
Ημερομηνία γέννησης: 21 Ιουλίου 2002
Τόπος γέννησης: Ιωάννινα
Διακρίσεις
Χάλκινη Παραολυμπιονίκης 2024 (Παρίσι)
Δευτεραθλήτρια Ευρώπης 2024 (Βελιγράδι)

το διαβάσαμε εδώ

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ταε Κβον Ντο